Mindful omgaan met stress

Driedelige reeks: mindful omgaan met stress

Inhoud

Stress betekent het ervaren van spanning of druk. Stress op zich is niet altijd ongezond. Je hebt zelfs een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je alert kan reageren en geconcentreerd kunt werken. Wanneer de spannende gebeurtenis achter de rug is, neemt de spanning weer af. Als de stress echter lang aanhoudt, is er meer tijd nodig om te herstellen. Ditzelfde geldt voor een hevige stressreactie: hoe heviger de reactie, hoe meer tijd je nodig hebt om te herstellen. Ook als er veel momenten van stress zijn, is er te weinig tijd tussendoor voor herstel.

Dus als stress te lang duurt, te vaak voorkomt en/of te groot is, is er onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen. In deze gevallen is er sprake van ongezonde stress. (Bron: www.psychischegezondheid.nl)

Mindfulness helpt je om op een gezondere manier om te gaan met stress en om tijdig te leren opmerken wanneer je ongezonde stress aan het opbouwen bent. Via mindfulness-oefeningen kan je leren om jouw specifieke stress-signalen in een vroeger stadium op te merken en om te buigen en om een minder hevige stressreactie te vertonen in sommige situaties.

Voor wie?

Voor alle mensen die op een andere manier met stress willen leren omgaan.

Hoe mindful omgaan met stress?

In deze reeks komen een aantal basisoefeningen uit de mindfulness-traditie aan bod. Daarnaast leren we onze eigen signalen kennen op lichamelijk, emotioneel, cognitief en gedragsmatig vlak die ons erop wijzen dat we te veel stress aan het opbouwen zijn. Aan deze waarschuwingssignalen wordt een actieplan gekoppeld om een beter evenwicht te vinden tussen activiteiten die energie vragen en activiteiten die energie geven. Er is geen voorkennis vereist.

Na de training zijn opvolgconsultaties mogelijk.

Praktisch

  • duur sessie: 1uur
  • Inbegrepen: uitgebreide syllabus waarin je alles wat tijdens de sessie aan bod kwam nog eens kan nalezen en oefensuggesties om thuis verder aan de slag te gaan met de verworven vaardigheden. In de syllabus staat ook een link naar gratis audiobestanden met meditaties
  • Wanneer? Individuele sessies zijn enkel overdag mogelijk in de voormiddag (ma, woe, do) of in de vroege namiddag (ma, di). Gelieve uw voorkeur kenbaar te maken bij aanmelding.
  • Je kan inschrijven door een mailtje te sturen naar praktijkdeberg@hotmail.com. Gelieve bij inschrijving te vermelden op welk moment je graag komt. Samen bepalen we dan de data (in totaal 3 sessies).

Kostprijs

Je betaalt 70 € per sessie. Je kan ervoor kiezen om per sessie te betalen maar het is wel de bedoeling dat je je voor de volledige reeks engageert indien je je hiervoor hebt aangemeld.

Je kan er ook voor kiezen om het inschrijvingsgeld voor de reeks in één keer te betalen. In dat geval ontvang je 10 € korting. Je betaalt dan 200 € voor de reeks (i.p.v. 210 €).

Via jouw ziekenfonds kan je een tegemoetkoming krijgen voor psychologische begeleiding. Je kan aan jouw ziekenfonds een terugbetalingsformulier voor psychologische zorg vragen. Gelieve dit formulier dan mee te brengen naar de laatste sessie.