FAQ

Welke vorm van psychologische begeleiding wordt door de overheid terugbetaald?

  • De overheid heeft een beperkt budget vrijgemaakt voor de terugbetaling van een beperkt aantal vormen van psychologische begeleiding. De terugbetaling wordt voorbehouden aan een specifieke doelgroep en er zijn enkele specifieke voorwaarden. Meer info hierover? Je leest het hier.
  • De vorm van psychologische begeleiding die ik aanbied (in de vorm van consultaties en mindfulnesstrainingen) wordt door de overheid helaas niet terugbetaald. Maar er zijn wel heel wat mutualiteiten die een tegemoetkoming geven voor begeleiding door een erkend klinisch psycholoog. Meer info vind je hier.
  • Voor wie het financieel moeilijk heeft, reserveer ik één plaatsje per week aan een sociaal tarief. Meer info bij “consultatie”.
  • De conventie in verband met de terugbetaling van klinisch psychologische zorg is het onderwerp van heel wat debat. Verschillende beroepsverenigingen van klinisch psychologen hebben kritiek geleverd op deze conventie. Een opiniestuk waarin de belangrijkste punten van kritiek vermeld staan, lees je hier.

Waarom duurt een sessie mindfulness bij mij 2u15 en bij andere aanbieders van mindfulnesstrainingen 2u45? Waarom duurt een individuele sessie 1,5u?

  • Een groepssessie mindfulness duurt bij mij 2u15. Dat komt omdat ik met kleine groepjes (van maximum 5 personen) werk en er geen pauze is tijdens de lessen (al zijn er wel momenten voorzien om even de benen te strekken, even naar het toilet te gaan of een glaasje water te drinken dat ik je met veel plezier aanbied). Andere aanbieders werken met grote groepen van 10 tot 20 personen en voorzien een pauze in het midden van de les. Bij grote groepen is er meer tijd nodig om iedereen aan bod te kunnen laten komen (want af en toe zijn er momenten waarin ervaringen gedeeld worden). Daarom duurt een sessie bij andere aanbieders een halfuurtje langer. Als hooggevoelige kies ik er zelf bewust voor om met kleine groepjes te werken. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid in een huiselijke sfeer. De 8-wekentraining is een gestandaardiseerd programma, maar elke trainer legt natuurlijk wel zijn of haar eigen accenten en heeft zijn of haar eigen achtergrond. Zo vind ik het bijvoorbeeld belangrijk dat iedere deelnemer zijn/haar plaats kan innemen in de groep en zich volledig gehoord voelt, dat ieders ervaring welkom is en dat er een sfeer van gelijkwaardigheid is. Ook troostende verhalen, inspirerende teksten en mooie inzichten vormen een belangrijk onderdeel van mijn trainingen (zowel in de groepstraining als in de individuele training).
  • Individuele sessies mindfulness duren bij mij 1,5 u. Als er maar één persoon de training volgt, vraagt het delen van ervaringen minder tijd dan wanneer er meerdere personen aanwezig zijn. En op die manier blijft het ook betaalbaar om een individueel programma te volgen. Een aantal voordelen van een individuele training zijn dat je de frequentie zelf bepaalt, dat er meer ruimte is voor jouw persoonlijk verhaal, enz.