Mindful omgaan met stress (3 sessies)

Inhoud

Stress betekent het ervaren van spanning of druk. Stress op zich is niet altijd ongezond. Je hebt zelfs een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je alert kan reageren en geconcentreerd kunt werken. Wanneer de spannende gebeurtenis achter de rug is, neemt de spanning weer af. Als de stress echter lang aanhoudt, is er meer tijd nodig om te herstellen. Ditzelfde geldt voor een hevige stressreactie: hoe heviger de reactie, hoe meer tijd je nodig hebt om te herstellen. Ook als er veel momenten van stress zijn, is er te weinig tijd tussendoor voor herstel.

Dus als stress te lang duurt, te vaak voorkomt en/of te groot is, is er onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen. In deze gevallen is er sprake van ongezonde stress. (Bron: www.psychischegezondheid.nl)

Mindfulness helpt je om op een gezondere manier om te gaan met stress en om tijdig te leren opmerken wanneer je ongezonde stress aan het opbouwen bent. Via mindfulness-oefeningen kan je leren om stress tijdig een halt toe te roepen en om een minder hevige stressreactie te vertonen in sommige situaties. Zo kan je leren om ongezonde stress om te zetten in gezonde stress.

Voor wie?

Voor alle mensen die op een andere manier met stress willen leren omgaan.

Hoe?

In deze reeks komen een aantal basisoefeningen uit de mindfulness-traditie aan bod. Daarnaast leren we onze eigen signalen kennen op lichamelijk, emotioneel, cognitief en gedragsmatig vlak die ons erop wijzen dat we te veel stress aan het opbouwen zijn. Aan deze waarschuwingssignalen wordt een actieplan gekoppeld om een beter evenwicht te vinden tussen activiteiten die energie vragen en activiteiten die energie geven. Er is geen voorkennis vereist.

Na de groepstraining of de individuele training zijn opvolgconsultaties mogelijk.

Praktisch (individueel of in groep)

Voorlopig, omwille van Corona, kunnen deze sessies enkel individueel gevolgd worden. Dit kan hier in de praktijk (mét mondmasker) of via videogesprek.

INDIVIDUELE TRAINING

 Deze training kan ook individueel gevolgd worden.

kostprijs: Je betaalt 60 euro per sessie van 1,5u. Je kan per les betalen en de frequentie zelf bepalen (wekelijks, tweewekelijks, driewekelijks). De meeste mutualiteiten (zoals Bond Moyson, Partena, …) geven een tegemoetkoming voor begeleiding door een erkend klinisch psycholoog. Informeer bij jouw ziekenfonds en breng het juiste formulier mee.

Inbegrepen: uitgebreide syllabus met aanwijzingen en stappenplannen om thuis verder te oefenen. Optioneel kunnen audiodownloads met meditaties aangekocht worden.

Wanneer? Individuele sessies zijn mogelijk op maandagnamiddag, dinsdagvoormiddag of donderdagvoormiddag.

– Je kan inschrijven door een mailtje te sturen naar praktijkdeberg@hotmail.com.

Gelieve bij inschrijving te vermelden op welk moment je graag komt. Ook graag vermelden of je de downloads met meditaties wil bestellen. Samen bepalen we dan de data (in totaal 3 sessies). Je ontvangt ook nog een mailtje met praktische info.