Een groeiproces

Als je een mindfulnesstraining volgt, ontstaat een intens proces van persoonlijke groei. Het eindresultaat van dit proces is dat er meer zelfwaardering, meer zelfzorg, meer innerlijke rust is. Je hebt geleerd om echt te luisteren naar jezelf en anderen en communiceert op een meer verbindende manier.

Maar zoals dat ook bij opgroeiende kinderen het geval is, gaat zo’n proces soms ook gepaard met “groeipijnen”.

  • Psychologische verandering is niet altijd gemakkelijk. Via mindfulness kan je geconfronteerd worden met pijnlijke ervaringen uit het verleden. Moeilijke herinneringen die verdrongen werden, kunnen tijdens meditatie aan het licht komen. Het goede nieuws is dat mindfulness een enorme ondersteuning kan zijn om deze gebeurtenissen te verwerken en je huidige leven er niet meer door te laten bepalen. “Loslaten is de hoop op een beter verleden opgeven.”
  • Mensen ervaren tijdens de training, naast aangename sensaties, gevoelens en gedachten, soms ook moeilijke gedachten, gevoelens, sensaties; dat is deel van de menselijke ervaring. Het voordeel is dat dit gedeeld kan worden op een veilige manier en dat er een gevoel van gedeelde menselijkheid ontstaat. Iedereen ervaart immers af en toe moeilijke gedachten, gevoelens en sensaties. Een belangrijk deel van de training is het leren omgaan hiermee.
  • Uit onderzoek is gebleken dat mindfulnesstraining het meest effectief is voor mensen met een geschiedenis van tegenspoed (bron: update MBCT door professor Ruth Baer)